Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ


Είναι δεδομένη η τεράστια προσφορά της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού στην Πατρίδα και στο Έθνος μας. Όλοι οι Εθνικοί Απελευθερωτικοί μας αγώνες έγιναν κάτω από το σκήπτρο και τη βοήθεια της εκκλησίας. Απο το 1821 με τους Παπαφλέσσα , Αθανάσιο Διάκο, Παλαιών Πατρών Γερμανό και τις ευλογίες και τη βοήθεια όλου του κλήρου. Πολλοί εδώ θα πουν πως ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε αφόρισε τους Επαναστάτες και τον Υψηλάντη στην Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, αφού πρώτα απείλησαν με αφανισμό του Ελληνικού πληθυσμού στην Κων/πολη. Τα μοναστήρια, οι ιερείς, η εκκλησιά με τον τρόπο της βοήθησε σε τεράστιο βαθμό για αυτό και το Ιερό λάβαρο έχει μέχρι και σήμερα τον σταυρό. Προχωρώντας στη συνέχεια βλέπουμε την εκκλησία να συνεχίζει να προσφέρει στους αγώνες του Έθνους και θα ήθελα να σταθώ σ' αυτό το σημείο στην Μεγαλόνησο, την Ελληνική Νήσο της Κύπρου. Εδώ βλέπουμε την τεράστια προσφορά της Εκκλησίας. Η Εθναρχία, δηλαδή η εκκλησία ήταν αυτή που κρατούσε υψηλό το εθνικό φρόνημα των Κυπρίων. Ο Μητροπολίτης Νικόδημος Μυλωνάς ήταν ο πρωτεργάτης της «Οκτωβριανής Επανάστασης» του 1931 και κήρυξε την Ένωση με την Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 1950 η σύνοδος πήρε την απόφαση για την διεξαγωγή του Ενωτικού δημοψηφίσματος όπου το 95,75% ψήφισαν ένωση. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έφερε τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή για να οργανώσει την ΕΟΚΑ. Ιδρύοντας σωματεία και οργανώσεις όπως ΟΧΕΝ / ΘΟΙ προσπάθησε να διατηρήσει σε αναβρασμό και κατανόηση την εθνική ταυτότητα των νέων. Και πολλοί αγωνιστές της ΕΟΚΑ πολεμούσαν με το Ευαγγέλιο στη τσέπη και πίστη σε Θεο και Πατρίδα ( μια ανάγνωση επιστολών των αγωνιστών το αποδεικνύει ). Πως λοιπόν η Ορθοδοξία από ορισμένους θεωρείται αντεθνική θρησκεία;;; Όταν γιορτάζουμε την 25 Μαρτίου και την 1 Απριλίου δεν γνωρίζουμε τι έγινε; Δεν γνωρίζουμε την προσφορά της; Δεν ξέρουμε πως σήμερα η αλήθεια είναι μια; ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ...Και για αυτό και το σύνθημα « Ελληνορθοδοξία η πιο τρανή αξία » υπάρχει και αγγίζει πολλούς μέχρι σήμερα.
Επίσης από που παίρνουμε το συμπέρασμα περί καπιταλιστικής θρησκείας;;; Επειδή υπάρχουν αυτοκίνητα και κτίρια στους κόλπους της εκκλησίας;; Μα αυτό δεν είναι φαινόμενο των καιρών μας; Τα αυτοκίνητα, τα κτίρια , η τεχνολογία;; Ας μην ξεχνούμε πως αυτοί που υποστηρίζουν την πιο πάνω θέση και αυτοί χρησιμοποιούν καπιταλιστικά μέσα για να αναπτύξουν την αντικαπιταλιστική τους θεωρία, αγνοώντας το τι προσφέρει η εκκλησία και εντός και εκτός συνόρων.Πρέπει να γίνονται διπλές σκέψεις πριν από την υπόσκαψη της Ορθοδοξίας με συνθήματα όπως « παπάδες = καπιτάλες » κτλ. Γιατί σ' αντίθεση με το κράτος που ο ηγέτης είναι ο πρόεδρος και οι υπουργοί του, στην εκκλησία ηγέτης δεν είναι κανένας ιερέας, κανένας επίσκοπος κανένας αρχιεπίσκοπος. Μόνο ο Κύριος Ιησούς Χριστούς.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Πραγματικά στεναχωριέμαι που δεν έχω χρόνο για να κάτσω να σχολιάσω όπως πρέπει τα όσα γράφεις εδώ. Ομολογώ, πως...διαφωνώ από πάνω έως κάτω!

Πρώτα από όλα διαφωνώ με την έννοια "δεδομένο" με την οποία ξεκινάς το καλογραμμένο κείμενό σου. Για μένα, τίποτα δεν είναι δεδομένο, όλα είναι υπό αναζήτηση και ανατροπή εφ όσον υπάρχουν στοιχεία για την ανατροπή.

Αντίθετα από σένα, θεωρώ πως το "πνεύμα" που διέπει τον Χριστιανισμό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ελληνικότητα και το Φως που διακρίνει την Ελληνική αντίληψη για τον κόσμο, έτσι τουλάχιστον όπως όρισαν τα πράγματα οι μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι. Και δεν είναι τυχαίο, πως στις μέρες μας, συζητούμε για τους Έλληνες φιλόσοφους ανά τον κόσμο, σαν να μίλησαν μόλις χθες. Τόσο επίκαιρος είναι ο λόγος τους!

Επίσης, θα πρέπει κανείς να αναζητήσει και να μάθει τις διώξεις που υπέστει ακριβώς αυτό το Ελληνικό πνεύμα από το χριστιανικό ιερατείο και το Βυζάντιο-που μόνο Ελληνικό δεν ήταν στο Ήθος και το Έθος. Άλλωστε τότε ήταν που η λέξη Έλλην βαφτίστηκε "μιασματική" και απαγορεύτηκε για περίπου διόμιση αιώνες.

Να μιλήσω για την καταστροφή των αμέτρητων μαρμάρινων Ναων και αγαλμάτων; Για τον βιασμό του Αρχαιοελληνικού κάλλους; Πήγαινε δες στην Σαλαμίνα της κατεχόμενης Κύπρου τα φρικτά σκαμένα πρόσωπα των αγαλμάτων (άγαλμα, από τη λέξη αγαλλίαση δηλ αισθητική που προκαλεί πληρότητα. Αυτοί ΗΤΑΝ οι Έλληνες!). Και τα αγάλματα αυτά δεν τα κατέστρεψαν ούτε οι Οθωμανοί, ούτε οι Φράγκοι, αλλά οι εξ Ιουδαίας ορμώμενοι παπάδες.

Σε μία διάλεξή του ο εντιμότατος Γεώργιος Πικής, μέχρι πρόσφατα Ανώτατος Δικαστής Κύπρου και τώρα μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου, ενας πολύ σοβαρός άνθρωπος είπε το εξής κατά λέξη: Πρέπει να καταλάβουμε πια πως με την άφιξη στην Ιστορία της "εξ αποκαλύψεως αληθείας" σταμάτησε για αιώνες η αναζήτηση και ο ανθρώπινος στοχασμός, πήγαμε απίστευτα πίσω. Για να ξαναβρούμε έναν βηματισμό στην Αναγέννηση και στον Γαλλικο-Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό που δυστυχώς την Ελλάδα δεν την άγγιξε".

Και συμπληρώνω πως τα πρόσωπα που επεχείρησαν να διαποτίσουν την Ελλάδα με το Πνεύμα του Διαφωτισμού (που ήταν εμπνευσμένος από την Αρχαιότητα) δολοφονήθηκαν (Καποδίστριας) υποτιμήθηκαν επί μακρόν (Ρήγας Φεραίος, Ροϊδης, κ.α).

Να φέρουμε ξανά στο φως τον μακρυ κατάλογο των αφορισμένων από την Εκκλησία; Ολάκερη η Φιλική Εταιρία!!! Όλη η αφροκρεμα της Επαναστάσεως του 21...!

Τι κρίμα που αυτά δεν λέγονται στα σχολεία μας. Τι κρίμα που δεν μας διδάσκουν πως ο μέγας Γέρος του Μωριά έφερε με το ζόρι, με το πιστόλι στον κρόταφο τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να "ορκίσει" την Επανάσταση...γιατί δεν ήθελε.

Έχεις διαβάσει τα "αναθέματα κατά Ελλήνων" της Εκκλησίας που ακόμα και σήμερα διαβάζουν στους ναούς κατά την λεγόμενη Κυριακή της Ορθοδοξίας; Ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πατριώτης Κωστής Στεφανόπουλος ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να σταματήσει αυτό το αίσχος, αλλά, δεν εισακούστηκε...

Στους κόλπους της εκκλησίας, υπήρξαν και υπάρχουν πιστεύω, ωραίοι λαϊκοί ιερείς. Γιατί είναι καλοί άνθρωποι και πάσχουν να υπηρετήσουν το καλό.

Αυτό όμως δεν δικαιώνει ούτε τον ρόλο της Ιεραρχίας στην ιστορία μας , ρόλος καταστροφικός, αλλά ούτε και τον χριστιανισμό που επιβλήθηκε σε όλη την Ευρώπη μέσω Ρώμης με τη βία για οικονομικά συμφέροντα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Δεν έχω ασφαλώς πρόβλημα με την επιλογή του οποιουδήποτε να είναι Χριστιανός, Βουδιστής, ή ότι άλλο θέλει.

Έχω όμωως τεράστιο πρόβλημα ως Έλλην να ταυτίζουν τον χριστιανισμό με τον Ελληνισμό, να τον παρουσιάζουν ως έννοιες αδιαίρετες κλπ. Ο Ελληνισμός, προ-υπήρξε του όποιου χριστιανισμού και θα υπάρχει και μετά.

Αυτά που λεω, είναι απλά ερεθίσματα. Από κει και πέρα, υπάρχει ανάγκη για πολύ διάβασμα, για να βρει κανείς τα στοιχεία, τις διαφορετικές απόψεις κλπ. Και σίγουρα το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί σε ένα σχόλιο στο μπλογκ!!!

:-)ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Γιώργο, μπορώ να σου απαντήσω με ολόκληρη έκθεση και να απορρίψω πολλά απο τα εγκλήματα τα οποία καταλογίζουν στους Χριστιανούς οι Εθνικοί, των οποίων και σέβομαι απόλυτα την θρησκεία.

Αλλά αυτό το έκανα στο παρελθόν και είναι τεράστια διαδικασία, θα φάω ώρες πολλές και πραγματικά το θεωρώ άσκοπο αφού η απάντηση είναι απλή.

Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο κηρύττοντας αγάπη και δικαιοσύνη. Αγάπη και δικαιοσύνη την οποία κήρυττε και ο ίδιος ο Σωκράτης.
Τι το αντίθετο προς τον Ελληνισμό ;

Θα παραδεχτώ πως η εκκλησία διέπραξε εγκλήματα εις βάρος των εθνικών. Ίως όχι όλα όσα της καταλογίζουν, αλλά πολλά.
Δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει φίλε.

Για αυτό όμως δεν φταίει ο Χριστιανισμός, αλλά οι ηγέτες την τότε εποχή, που ήταν Χριστιανοί και η εκκλησία πήρε το μέρος τους επομιζόμενη το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Τέτοια εγκλήματα εις βάρος οποιασδήποτε θρησκείας δεν συμφωνούν με την διδασκαλία του Χριστού.

Γιατί όταν ο Χριστός μιλά για τιμωρία των ειδωλολατρών, δεν εννοεί οτι οι ειδωλολάτρες πρέπει να τιμωρηθούν απο τους Χριστιανούς, αλλά οτι ο ίδιος θα τους τιμωρήσει, την μέρα της κρίσης.

Ο κάθε ένας δικαιούται να πιστεύει σε όποια θρησκεία θέλει. Οι πράξεις θα τον κρίνουν και όχι η πίστη στον λάθος Θεό. Συμφωνείς ;

Παρεπιπτόντως έχω ένα βιβλίο, που δείχνει εικόνες που υπάρχουν στο Άγιο Όρος. Τοιχογραφίες του αγίου Απόλλωνα και της Αγίας Αθηνάς.
Γράφει μάλιστα το βιβλίο λόγια των 12 Θεών του Ολύμπου και οτι ήταν υπαρκτά πρόσωπα. Εξάλλου το Άγιο Όρος θεωρεί τους 12 "Θεούς του Ολύμπου" αγίους και προάγγελους του Χριστού.

Να σου θυμίσω επίσης κάτι που είπε ο Χριστός, οταν οι μαθητές του παραπονέθηκαν για τον λόγο οτι συζήτησε με 2 Έλληνες Εθνικούς. Τους απάντησε πως οι Έλληνες θα είναι οι τελευταίοι που θα υπερασπιστούν τον Χριστιανισμό μέχρι θανάτου. Όχι το Ισραήλ, όχι οι Ιρλανδοί ή οι Άγγλοι, αλλά οι Έλληνες !

Και όπως σου είπα. Για μένα ένας Χριστιανός που δεν σέβεται άλλη θρησκεία αξίζει όχι 100 αλλά 1000 φορές να καεί στο αιώνιο πύρ.

Στο μεταξύ γιατί τα σχόλια πρέπει να εγκρίνονται πριν να δημοσιευτούν ;

Ανώνυμος είπε...

Ελληνισμός = Ορθοδοξία.

Ελληνισμός χωρίς ορθοδοξια = ΠΡΑΓΜΑ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ!

Και οι μεγάλοι απελευθερωτες του εθνους μας αγωνίζονταν πρώτα για την ορθοδοξία και μετά για το εθνος.

Σιγα να μη πολεμησω εγώ για το εθνος μας αν έχει χασει την ορθοδοξία του...
Γι ποιον λόγο ?

-Για τη γλώσσα μας που τη ρημαξαμε ?
-Για τους ελληνες που αποκτηνώθηκαν απο την ταχα "θρησκευτική τους απελευθέρωση"?
-Για τον πολιτισμό μας που περιορίζεται μονο σε 4 κοτρώνες, οι μισες των οποίων μεταφερθηκαν στο εξωτερικό ?
-Για την ευημερία μας ?


Εκτός απο την Ορθοδοξία η Ελλαδα (σημερα) δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ !

Είμαστε Ρωμιοί ή Γραικύλοι;
Γιατί αγωνίσθηκαν όλοι εκείνοι του 21 ?
Για την Πίστη!
Για την Πατρίδα!
Για την Ελευθερία!

Έμεινε τιποτα απο τα παραπάνω ακεραιο ? Όλα τα ρημαξαμε ...

Οσο για την αρχαια φιλοσοφία οφείλω να σας σας πω πως αυτη δεν πεθανε, αλλα εξελίχθηκε και ενσωματώθηκε στην Ορθοδοξία.

Καποιος ειχε πει ότι :
"υψιστη φιλοσοφία ειναι η ορθοδοξία" και όποιος εχει γνωσεις περι αυτής δε θα έχει καμιά αμφιβολία για αυτό.

Το πρόβλημά μας ξεκινά απο το γεγονός ότι πολλοι που γεννηθηκαν στην Ελλαδα και βαπτίστηκαν χριστινοί ορθόδοξοι δε γνωρίζουν τίποτα για την ορθοδοξία !
Αλλιώς δε θα συζητούσαμε τωρα ...