Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2007

Αλλοδαποί και εγκληματικότητα


Καθημερινά ακούμε στις ειδήσεις για εγκλήματα αλλοδαπών, τα περισσότερα εξ' αυτών κλοπές.
Πολλοί λοιπόν απο εμάς, καθημερινά τους κατηγορούμε για όλα αυτά τα εγκλήματα, τα οποία αρχίζουν να παίρνουν μια επικίνδυνη διάσταση.
Έχει καλλιεργηθεί μέσα μας αυτή -ας μην το πώ μίσος- η αντιπάθεια για τους ξένους, ειδικά όταν αυτοί είναι απο τη Σιρλάνκα η τις Φιλιππίνες ή απο οποιαδήποτε ασιατική-αφρικανική χώρα.
Έχουμε ξεχάσει το παρελθόν, όπου χιλιάδες Έλληνες, λόγω φτώχειας και πολέμου, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να ζήσουν σε ένα ξένο τόπο, ένα ξένο περιβάλλον, για μια καλύτερη ζωή για αυτούς και τα παιδιά τους.
Άρα γιατί να μην σεβαστούμε τον αλλοδαπό και τα δικαιώματά του, απο την στιγμή που ο ίδιος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του, την οικογένειά του, για να βγάζει λίγα λεφτά το μήνα για να συντηρεί την οικογένειά του.
Απο εδώ ξεκινά και η εγκλιματικότητα. Απο το ότι δηλαδή το κράτος αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα δικαιώματα των ξένων, σε αρκετές περιπτώσεις και δικών μας, εργατών.
Γιατί όταν ο οποιοσδήποτε δουλεύει κάτω απο άθλιες συνθήκες, κάτω απο συνθήκες υπερωρίας και καταπίεσης , παίρνοντας ένα μισθό που δεν επαρκεί καν για τον ίδιο, πόσο μάλλον για την οικογένειά του, τότε σίγουρα θα διαπράξει έγκλημα.
Δεν θα διστάσει να κλέψει, ή ακόμα και να σκοτώσει, προκειμένου να πάρει τα απαραίτητα χρήματα για να ζήσει την οικογένειά του, τα παιδιά του.
Δεν θέλω να δικαιολογήσω τον οποιοδήποτε ξένο εργάτη για τέτοιες πράξεις, ούτε είμαι υπέρ της αυτής εγκληματικότητας.
Θέλω όμως να θίξω τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Και αυτός ο τρόπος δεν είναι να διώξουμε τους αλλοδαπούς, όπως είπε και ένας φίλος "να τους βάλουμε στη βαρκούλα και σπίτι τους", γιατί έτσι καταντούμε οι ίδιοι εγκληματίες.
Πρέπει το κράτος να καταστήσει ευνοικότερες τις συνθήκες εργασίας των ξένων εργατών και να τους πληρώνει ανάλογα με την εργασία τους, αυτό που τους αξίζει και όχι ψίχουλα επειδή...είναι αλλοδαποί !
Μια πιό δίκαιη κοινωνία λοιπόν για όλους.
Δίκαιη για τον ντόπιο, δίκαιη για τον μετανάστη !

Δεν υπάρχουν σχόλια: