Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

H Νεολαία σήμερα ..


Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος των νέων μας έχουν επηρεαστεί από τα νέα δεδομένα εντάσσοντας τον εαυτό τους στο έθνος τον starbuks και γενικά με μια λέξη ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ. Αντάρτες της δεκάρας που πλακώνονται έξω από τα club που συχνάζουν, που πλακώνονται στα σχολεία για ηλίθιους λόγους κτλ!! Ξημεροβραδιάζονται ή μάλλον βραδιάζονται μέσα σε νυχτερινά μαγαζιά, γίνονται λιώμα και ακολούθως επιδεικνύουν την ανδρεία τους!! Δεκαεξάχρονες που θυμίζουν πόρνες και δεκατετράχρονοι να βουλιάζουν στο βούρκο των ναρκωτικών...και όπως λέει και ένα τραγούδι «Σάπια λόγια και εικόνες, η πουτανιά σαν αρετή και μετά τα 15 η παρθενία είναι ντροπή». Για την πατρίδα όμως;; Που τους βρίσκεις όταν άλλοι συνομήλικοι τους που εναντιώνονται στην μετατροπή τους σε Αμερικάνικες μηχανές τους καλούν να συμπορευθούν για το καλό του τόπου;; Πρώτοι σε κάθε ηλιθιότητα και επίδειξη σε αγώνα όμως ενα απόλυτο μηδέν. Δεν γνωρίζουν το «Πάτερ Ημών» γνωρίζουν όμως κάθε σατανικό τέχνασμα. Δεν γνωρίζουν τι γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου αλλά γνωρίζουν πότε και που τραγουδά ο καθένας. Η παράδοση πεθαίνει και με ασπίδα την Ευρώπη προχωρούν στον «εκσυγχρονισμό»...πιο εκσυγχρονισμό;; Αυτό που σε θέλει έρμαιο του κάθε μεγιστάνα, πρόβατο; Όσο πιο γρήγορα επανέλθουμε στην πραγματικότητα τόσο πιο γρήγορα θα σωθούμε. Ξυπνήστε πριν είναι αργά ... σταματήστε τους ψεύτικους ανδρισμούς και αγωνισθείτε. Δεν σημαίνει ούτε λιγότερη διασκέδαση ούτε λιγότεροι φίλοι. Σημαίνει νόημα στην ύπαρξη μας εκτός από το να γινόμαστε φέσι κάθε νύχτα...

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Η νεολαία κάθε εποχής, στην ουσία δεν φταίει για την "κατάστασή" της. Η κάθε νεολαία, αποτελεί το πιο γνήσιο "προϊόν" της προηγούμενης γενιάς. Σε άλλους τοπους (δυστυχώς) η Παιδεία, διδάσκει την Κριτική Σκέψη με αποτέλεσμα οι γενιές να μην κολλάνε τόσο έντονα στα προηγούμενα πρότυπα και κυρίως να προσπαθούν να είναι καλύτεροι. Για αυτό και κάποιες κοινωνίες κάνουν βήματα μπροστά και κάποιες άλλες όχι.

Όμως, από την άλλη μεριά, νομίζω πως το κείμενό σου, είναι εξαιρετικά αυστηρό.

Εγώ όσα χρόνια είμαι στην Κύπρο, διαπιστώνω μία «αγωνία» για διαφύλαξη μιας ταυτότητας σε όλα τα στρώματα και σε όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Εντάξει, υπάρχουν διαφορές, αλλά ο πυρήνας είναι ίδιος τουλάχιστον σε ηλικίες από 20 και πάνω.

Για παρακάτω δεν ξέρω και δεν έχω και ιδιαίτερες απαιτήσεις εδώ που τα λέμε. Θυμάμαι, πριν χρόνια, όταν πρωτοήρθα στην Κύπρο που κάποιοι φίλοι με πήγαν σε ένα «στέκι» με ζωντανή μουσική.

Η μουσική, ήταν ότι καλύτερο έχει βγάλει η Ελλάδα , μουσικές και τραγούδια που στην Ελλάδα τώρα τα έχει πάρει ο διάολος και η πλαστικούρα αλλά εδώ ήταν και είναι πολύ ζωντανές.

Είχα μείνει άναυδος και δακρυσμένος από συγκίνηση. Γενικά στην Κύπρο έχω την έντονη αίσθηση πως ο «Ελληνισμός» σαν έννοια , επιμένει και αντιστέκεται έντονα.

Πιστεύω πως οι Έλληνες της Κύπρου, γνωρίζουν καλύτερα από τον μέσο νεοέλληνα μαθητή (αν μιλάς για αυτές τις ηλικίες) το τι γιορτάζουμε στην 25η Μαρτίου.

Τα διάφορα «starbuks» κλπ, υπάρχουν παντού. Στο κάτω-κάτω της γραφής, είναι απλά , νέου τύπου καφετέριες σαν αυτές που υπήρχαν παντού σε περασμένες δεκαετίες. Άσε που δίνουν δουλειά σε πολύ κόσμο και κυρίως part time εργασία σε σπουδαστές.

Δεν φταίει το σταρμπακ ή το…σινεπλεξ, αλλά η στάση η δική μας έναντί τους. Άλλο να τα θεωρούμε απλούς τόπους ψυχαγωγίας, και άλλο….ναούς!

Λες κάπου πως εγκαταλείπουμε την παράδοση χάριν της Ευρώπης.

Μέγα λάθος. Ταξίδεψε σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, για να δεις με τι τεράστιο σεβασμό έχουν διατηρηθεί τα παραδοσιακά στοιχεία ας πούμε της αρχιτεκτονικής προσφέροντας έτσι στους κατοίκους των πόλεων ένα περιβάλλον που τους βοηθά να νιώθουν πιο καλά και πιο ανθρώπινα.

Τράβα πες στον μέσο Εγγλέζο να καταργήσει την παραδοσιακή του μπυραρία, ίδια και απαράλλακτη από το 1700, και θα σε κοιτάξει σα να ήρθες από άλλο πλανήτη.

Η παράδοση στην Ευρώπη, είναι Σημείο Αναφοράς. Εδώ, την κατεδαφίζουμε αλύπητα, χωρίς καν να έχουμε διδαχθεί από το αρχιτεκτονικό έγκλημα που έγινε στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα από το 50 και μετά.

Κάπου μιλάς για αντάρτες της δεκάρας…

Δεν ξέρω τι ζητάς ακριβώς, αλλά θα σε απογοητεύσω. Η πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία, είναι πάντα είτε αδιάφοροι, είτε αντάρτες της δεκάρας και του καναπέ.

Κάποτε, υπήρχαν δυναμικές πρωτοπορίες, μειοψηφίες μεν, αλλά είχαν απόλυτη γνώση του τι ήθελαν και γιατί το ήθελαν.

Φοβάμαι, πως τώρα, αυτοί οι λίγοι που αντιδρούν, αντιδρούν μεν για υγιείς αρχικά λόγους, αλλά δεν έχουν κανένα σχεδόν γνωστικό υπόβαθρο πλην συνθημάτων που κληρονόμησαν από το παρελθόν.

Αντιλαμβάνομαι πως έχεις ένα στίγμα που κλίνει προς τον Εθνικισμό.

Με γειά σου και χαρά σου, θεωρώ τον εαυτό μου Πατριώτη, αλλά όχι Εθνικιστή.

Ωστόσο, σέβομαι την αγνή, αυθεντική αγωνία του οποιουδήποτε.

Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει αν γνωρίζουν το «Πάτερ Ημών» Δεν θεωρώ τη θρησκεία μέρος της αυθεντικής παράδοσης.

Θα προτιμούσα αφ ενός να γνώριζαν πέντε πράγματα για τον Αριστοτέλη και τον Ευριπίδη –που είναι αθάνατες αξίες του Ελληνισμού και υπεράνω θρησκειών όπως και ταυτόχρονα να έβγαιναν στους δρόμους και να κάνουν τον κόσμο άνω κάτω για τα γήπεδα γκολφ που υπάρχουν και αυτά που σχεδιάζουν.

Γιατί; Γιατί απλά η Κύπρος ήδη βάλλετε από την ξηρασία και θα χτυπηθεί από το φαινόμενο κυριολεκτικά αλύπητα σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Και οι κυβερνήσεις, αντί να προβλέπουν δυναμιτίζουν το μέλλον των παιδιών μας με γήπεδα γκολφ που το κάθε ένα τους απορροφά απίστευτες ποσότητες νερού (από το ελάχιστο που έχουμε) για το…γκαζόν των γηπέδων.

Κοίταξε καλά τους νέους που κατηγορείς.

Είναι τα γνήσια προϊόντα, των γονιών τους, αυτών που κάνανε την Κύπρο σαν τα…μούτρα τους...

Afypnisi είπε...

Το έθνος τον «Starbucks»¨δεν έχει σκοπό να θίξει την καφετέρια αλλά την παγκοσμιοποίηση αφού είναι ένα πρότυπο που επιβάλλεται μέσω συνειδήσεων στην Νεολαία .

To κείμενο ήταν αυστηρό ως προς τι;; Ως προς την καθημερινότητα που βιώνω εγώ και κάθε νέοι σε καθημερινό επίπεδο. Δυστυχώς όλα ακολουθούν καθοδικοί πορεία είτε θέλουμε να το παραδεχθούμε είτε όχι. Αυτά δεν τα παραμυθιάζομαι εγώ ούτε είναι κατασκευάσματα δικά μου. Είναι μέρος της καθημερινότητας που στο κάτω κάτω προβάλλεται από τα ίδια τα ΜΜΕ. Εγώ απλά τα επισυνάπτω.

Θα ήταν καλό αυτούς του λίγους που αντιδρούν να τους γνωρίσεις να τους μάθεις και αν θέλεις ( έστω και αν ακούγεται άσχημο ) να τους μελετήσεις. Ίσως αυτοί να είναι περισσότερο διαβασμένοι και ίσως τα συνθήματα που κληρονόμησαν να ήταν η αφορμή αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί την μόνη τους κληρονομία ούτε τη βάση τους για την εναντίωση τους.

Την Ευρώπη εμείς την χρησιμοποιούμαι για να προβάλλομαι τον δήθεν εκσυγχρονισμό που θέλουν κάποιοι. Μα στην πραγματικότητα και δυστυχώς ακόμα και η Ευρώπη έχει χάσει το υπόβαθρο της κάτω από συμφέροντα και όχι μόνο... Αυτό πάλι διαφαίνεται πολύ καλά από τα ΜΜΕ.

Όσο για το «Πάτερ Ημών» μην καταπιάνεστε τόσο πολύ με τη θρησκεία. Στόχος εδώ ήταν να θίξω πως ενδιαφέρονται περισσότερο για την μυστικοπάθεια μέσω του Σατανισμού γνωρίζοντας αρκετά πράγματα. Και δυστυχώς λυγάμε να παρατηρήσω πως έχετε χάσει το νόημα της θρησκείας...μπορεί για σας να είναι κούφια λόγια για άλλους όχι. Το Θείο είναι κάτι άπιαστο που όσο και αν προσπαθήσετε δεν θα ερμηνεύεται αλλά ούτε και θα επιτύχετε να κρίνεται.

Τελειώνοντας θέλω να πω πως την λέξη ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ την χρησιμοποιείται με μεγάλη ευκολία σε κάθε δήλωση που έχει ως κίνητρο την αγάπη για το έθνος την πατρίδα ή προβάλει της αξίες του...Την λέξη εθνιστής φαίνεται δεν την γνωρίζεται ή μάλλον προτιμάται να την αποκρύπτεται στην προσπάθεια σας να παρουσιάζεται τα πάντα στον άξονα του ακραίου. Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν φιλόπατρις πράγμα που δεν τους κάνει Εθνικιστές!! Ο κόσμος δεν είναι ο ίδιος. Η ανησυχίες δεν είναι ίδιες. Άλλοι βολεύονται, άλλοι ζουν σαν παράσιτα, άλλοι προσαρμόζονται και τέλος άλλοι εναντιώνονται. Ίσως να ανήκω στους «Εθνικιστές» που θέλουν να ζήσουν κάπως διαφορετικά. Αυτό δεν με στεναχωρεί άλλα με κάνει περήφανο γιατί από την ελάχιστη μελέτη που εχω κάνει (αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί μελέτη ) έχω μάθει να προσπαθώ και να επιδιώκω πάντοτε το καλύτερο, το δίκαιο και να μην συμβιβάζομαι.

Unknown είπε...

Τον Εθνισμό τον γνωρίζω πολύ καλά, ανήκω άλλωστε στο σημαντικότερο Ελληνικό Κίνημα ανάπτυξης του Εθνισμού -που ουδεμία σχέση έχει με τον Εθνικισμό.

Το Θείο, είναι μία εξαιρετικά βαθειά έννοια, ο κάθε ένας μπορεί να την αντιληφθεί διαφορετικά. Δεν είμαι "άθεος" απλά δεν δέχομαι κανένα δόγμα. Αυτό δεν με καθιστά "άθεο". Το πως αντιλαμβάνομαι το θείο όμως, θα μου επιτρέψεις να πω πως αυτό είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Κατά τα λοιπά, καταλαβαίνω την αγωνία σου και την σέβομαι απόλυτα.

Ανώνυμος είπε...

Aκριβώς...ίσως ο σεβασμός προς τα πιστεύω του κάθε ένα να είναι κ η λύση...

Και αφου γνωρίζεται τον Εθνισμό ( πράγμα που δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση ) μπορείτε να διακρίνεται τα κινητρα πατριωτισμού που κατα πολύ απέχουν απο τον φανατισμο

Unknown είπε...

...μα φίλε μου τουλάχιστον για μένα, ο σεβασμός προς το πιστεύω του Άλλου είναι για μένα τουλάχιστον, η αναγκαία και αύτονόητη προϋπόθεση για να υπάρχει Κοινωνία Ανθρώπων και όχι χάος. Ο σεβασμός προς το Πιστεύω, την Άποψη, την Αντίληψη του Άλλου, είναι το θεμέλιο του Πολιτισμού και όπως ίσως γνωρίζεις ο Πολιτισμός είναι λέξη παράγωγο της "Πόλεως" κατά το αρχαιοελληνικό έθος. Και οι Αρχαίοι Έλληνες όχι απλώς άκουγαν ο ένας τον άλλον αλλά ήταν υποχρεωμένοι ουσιαστικά να μετέχουν και να έχουν γνώμη στην Αγορά. Όπου και ξεκίνησε η έννοια του....Debate από το Ελληνικότατο "ΔΙΒΑΤΟΝ" DIBATON-->Debate, δηλαδή τις δύο εκατέρωθεν θέσεις που λάμβαναν στην Αγορά οι Έλληνες για να "κονταροχτυπηθούν" να μονομαχήσουν με ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.