Ένα ερώτημα που απασχολεί λίγο-πολύ όλους μας, είναι αυτό της ύπαρξης του Θεού. Υπάρχει Θεός ή όχι; Πολλοί άνθρωποι απορρίπτουν την ύπαρξη του Θεού βασιζόμενοι κυρίως σε επιχειρήματα άθεων επιστημόνων. Απο την άλλη, πολλοί άνθρωποι αποδέχονται τον Θεό, αφού τους εκφράζουν απόλυτα τα επιχειρήματα διαφόρων πιστών (στον Θεό) επιστημόνων. Ποια όμως απο τις δύο ομάδες ανθρώπων έχει την αλήθεια με το μέρος της;
Το κυριότερο επιχείρημα ενάντια στην ύπαρξη του Θεού (που έχω ακούσει σε διάφορες συζητήσεις), βασίζεται στο ότι ο Θεός δεν έχει ακόμα αποδειχθεί επιστημονικά. Αυτό, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι αλήθεια. Κανένας δεν έχει -ακόμη- αποδείξει επιστημονικά την ύπαρξη του Θεού. Για αυτό και θεωρώ λανθασμένη την πίστη στον Θεό, που βασίζεται σε δήθεν επιστημονικά επιχειρήματα όπως το "Ο Θεός κρύβεται πίσω απο το Big Bang", ή το "Είναι αδύνατο το σύμπαν να έχει δημιουργηθεί απο το τίποτα, άρα λογικά υπάρχει μια ανώτερη δύναμη που το δημιούργησε". Τέτοια επιχειρήματα, αν και είναι σεβαστά, στερούνται επιστημονικής εγκυρότητας και συνεπώς δεν αποτελούν επιστημονική απόδειξη της ύπαρξης του Θεού. Εξάλλου, υπάρχουν και διάφορες επιστημονικές θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες μπορεί κάτι να δημιουργηθεί απο το τίποτα κ.τ.λ. Θεωρώ λοιπόν λάθος την πίστη στον Θεό, όταν αυτή η πίστη βασίζεται σε τέτοια επιχειρήματα, τα οποία δεν είναι επιστημονικά και ούτε μπορούν να αποδείξουν την ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης.
Απο την άλλη, το ότι η ύπαρξη του Θεού δεν έχει ακόμα αποδειχθεί επιστημονικά, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει Θεός. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα τρία βασικά συστατικά ενός ατόμου, τα νετρόνια, τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια. Κανένας δεν θα γνώριζε για την ύπαρξή τους χωρίς την χρήση του μικροσκοπίου ή ανάλογων τεχνητών μέσων. Εάν σήμερα δεν διαθέταμε τα μέσα για να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε καλά την δομή του ατόμου, αυτό δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι δεν υπάρχουν νετρόνια, πρωτόνια και ηλεκτρόνια. Το ίδιο ισχύει, κατα την άποψή μου και για το θέμα της ύπαρξης του Θεού. Το ότι δεν έχει αποδειχτεί ακόμα επιστημονικά η ύπαρξή του, λόγω έλλειψης απαραίτητων γνώσεων ή άλλων μέσων, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο θεωρώ λανθασμένη την απιστία πολλών ανθρώπων, όταν αυτή βασίζεται στο επιχείρημα της μεχρι τώρα μη-επιστημονικής απόδειξης της ύπαρξης του Θεού.
Επιστημονικά λοιπόν, ο Θεός δεν έχει ακόμα αποδειχθεί. Ούτε όμως και έχει αποδειχθεί η ανυπαρξία του. Συνεπώς, πιστεύω πως η διαμάχη και διαφωνία μεταξύ πιστών και άθεων είναι άσκοπη, όταν αυτή βασίζεται σε τέτοιου είδους "επιστημονικά" επιχειρήματα. Απο την στιγμή λοιπόν που η επιστήμη, προς το παρόν, αδυνατεί να δώσει ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη απάντηση στο ζήτημα της ύπαρξης του Θεού, ο άνθρωπος που αναζητά την αλήθεια, πρέπει να προσεγγίσει το θέμα διαφορετικά. Πώς; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο προσωπικά αδυνατώ να απαντήσω.
Υ.Γ: Για να προλάβω οποιεσδήποτε "παρεξηγήσεις", δεν είμαι ενάντια στην επιστήμη. Ακριβώς το αντίθετο. Απλά θεωρώ ότι οι επιστημονικές γνώσεις που κατέχουμε αυτή την στιγμή, δεν μπορούν να μας δώσουν απάντηση για το ζήτημα της ύπαρξης του Θεού. Απλώς, μπορούν να βοηθήσουν στην πιθανοκρατική απόρριψη ή αποδοχή κάποιων πραγμάτων, καταστάσεων ή γεγονότων.
Γιώργος Ινιάτης
1 σχόλιο:
Θεός υπάρχει και είναι πουστάρα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Έλληνας θεός δεν είναι αρεστός στους νέους, αφού πολλοί Νεοέλληνες είναι πουστάρες σαν κι Αυτόν. Δεν είναι κακό που είναι Θεός. Ο Θεός χωρά παντού, όπως κάθε συφιλιάρα.
Δημοσίευση σχολίου