Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να συμβάλει σε ένα ευνοϊκό κλίμα για μια συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό ενώ σημείωσε ότι η Αγκυρα «δεν έχει κάνει καμία πρόοδο προς την πλήρη εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου».
ΚΥΠΕ - Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων:
Στην έκθεση προόδου της Τουρκίας, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται αναφορά σε όλα τα 33 κεφάλαια διαπραγμάτευσης στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Κυπριακό
Στο κεφάλαιο «Πολιτικά κριτήρια» και με επικεφαλίδα με τίτλο «Περιφερειακά ζητήματα και διεθνείς υποχρεώσεις» η έκθεση αναφέρει ότι «η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να εκφράζει τη δέσμευσή της σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ. Χαιρέτισε την έναρξη των συνολικών διαπραγματεύσεων το Σεπτέμβρη μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο στο πλαίσιο των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Η Τουρκία πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να συμβάλει σ’ ένα ευνοϊκό κλίμα για μια συνολική διευθέτηση».
Η Κομισιόν σημειώνει ότι η Τουρκία από το Δεκέμβριο 2006 «δεν έχει κάνει καμία πρόοδο προς την πλήρη εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου».
«Η Τουρκία δεν έκανε καμία πρόοδο για ομαλοποίηση των διμερών σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία συνεχίζει να προβάλλει το δικαίωμα της αρνησικυρίας εναντίον της συμμετοχής της Κύπρου σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και στο Wassenaar Agreement on the Code of Conduct on Arms Exports και στο Dueal-Use Goods,» αναφέρει η έκθεση.
Στο ίδιο κεφάλαιο γίνεται αναφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας τις προσπάθειες για βελτίωσή τους, τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, τις 31 συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας και τα 24 μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν από το 2000.
Μεταφορές-τελωνειακή ένωση
Στο κεφάλαιο 14, με τίτλο «Πολιτική για τις μεταφορές» η έκθεση αναφέρει ότι το κεφάλαιο αυτό είναι ένα από τα 8 κεφάλαια τα οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2006 αποφάσισε να «παγώσει».
«Ενόσω εφαρμόζονται περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών που μεταφέρονται από πλοία και αεροσκάφη που είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο ή τα οποία αμέσως προηγουμένως είχαν επισκεφθεί κυπριακό λιμάνι ή κυπριακό αεροδρόμιο, η Τουρκία δεν θα είναι σε θέσει να εφαρμόσει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο σε αυτό το κεφάλαιο», τονίζεται στην έκθεση.
Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των πύργων ελέγχου της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια στο FIR Λευκωσίας, προσθέτει.
Στο κεφάλαιο 29 για την τελωνειακή ένωση, η Κομισιόν σημειώνει ότι αυτό το κεφάλαιο είναι ένα από τα 8 κεφάλαια που «πάγωσε» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την απόφασή του το 2006. Και στο κεφάλαιο αυτό σημειώνεται η ίδια παρατήρηση που υπάρχει στο κεφάλαιο για τις μεταφορές, δηλαδή ότι ενόσω εφαρμόζονται περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών που μεταφέρονται από πλοία και αεροσκάφη που είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο ή τα οποία αμέσως προηγουμένως είχαν επισκεφθεί κυπριακό λιμάνι, η Τουρκία δεν θα είναι σε θέσει να εφαρμόσει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο σε αυτό το κεφάλαιο.
Εξωτερική πολιτική
Στο κεφάλαιο 30 για τις εξωτερικές σχέσεις, η έκθεση αναφέρει ότι και αυτό το κεφάλαιο έχει παγώσει και επαναλαμβάνει τη θέση που εξέφρασε προηγουμένως αναφορικά με την πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου από την Τουρκία σε σχέση με το συγκεκριμένο κεφάλαιο.
Στο κεφάλαιο 31 που αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας, σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να αντιτίθεται στη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ με την εμπλοκή όλων των κρατών μελών της ΕΕ. «Αυτό δημιούργησε προβλήματα στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των πολιτικών αποστολών της ESDP, ιδιαίτερα στο Κόσσοβο και το Αφγανιστάν».
Ανθρώπινα δικαιώματα-μειονότητες
Στο κεφάλαιο για τα πολιτικά κριτήρια, στην επικεφαλίδα «Ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία των μειονοτήτων», η έκθεση αναφέρει ότι δεν υπήρξε καμία εξέλιξη όσον αφορά στην επικύρωση εργαλείων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διάφορες συνθήκες του ΟΗΕ για το θέμα, ενώ σημειώνει ότι το 2008 το ΕΔΑΔ εξέδωσε 266 καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας και ότι εκκρεμούν 3,705 υποθέσεις.
Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας
Ειδική αναφορά γίνεται στην προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, τονίζοντας ότι το θέμα των αγνοουμένων και οι περιορισμοί για τα περιουσιακά δικαιώματα των Ε/κ εγκλωβισμένων είναι δύο ζητήματα που δεν έχουν ακόμα επιλυθεί.
''Ο μηχανισμός αποζημιώσεων που λειτουργεί (στο βόρειο τμήμα της Κύπρου) για διευθέτηση των περιουσιακών δικαιωμάτων των εκτοπισμένων πληροί κατ' αρχήν τις απαιτήσεις που επισημαίνει το ΕΔΑΔ και συνέχισε να παραλαμβάνει αιτήσεις για αποζημίωση'', αναφέρεται στην έκθεση.
Στις 22 Απριλίου 2008, το ΕΔΑΔ χαιρέτισε τη διευθέτηση στην υπόθεση Τύμβιου εναντίον Τουρκίας, που διευθέτησε η ''Τουρκοκυπριακή Επιτροπή για την Ακίνητη Περιουσία'', όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία προνοεί την καταβολή 1 εκατ. δολαρίων και ανταλλαγή περιουσιών.
Αναφέρει ότι το ΕΔΑΔ δεν έχει ακόμα αξιολογήσει κατά πόσο η προσφερόμενη θεραπεία της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα «είναι αποτελεσματική για όλα τα σχετικά ζητήματα» και σημειώνει ότι η Τουρκία ακόμα δεν έχει εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ στις υποθέσεις της Τιτίνας Λοϊζίδου και της Μύρας Ξενίδη Αρέστη.
Tουρκική δικαιοσύνη
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι για το 2008, η ΕΕ είχε αποδεσμεύσει το ποσό των 540 εκ. ευρώ ως οικονομική βοήθεια για την Τουρκία, στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας.
Σημειώνεται ότι 64,290 λαθρομετανάστες συνελήφθηκαν στην Τουρκία το 2007 και 33,143 τους πρώτους 7 μήνες του 2008. Η Τουρκία έχει προτείνει μια συμφωνία επανεισδοχής με το Αφγανιστάν ενώ δεν συνέχισε τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ από το Δεκέμβριο 2006.
Αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμα ανησυχίες στις Βρυξέλλες ως προς την αμεροληψία της Δικαιοσύνης στην Τουρκία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου