Η ΟΕΛΜΕΚ απαντά ΟΧΙ!!!!
Εμμένοντας σε θέσεις αρχής, η Οργάνωση των Καθηγητών απέρριψε τη νέα πρόταση του Υπουργού Παιδείας και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς μετωπική σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια εκπαίδευση. Έτσι οι μαθητές, με βάση τα νέα δεδομένα, δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της εξέτασης στα Νέα Ελληνικά, στο πλαίσιο των παγκύπριων εξετάσεων, που καθορίζουν και το βαθμό πρόσβασης στα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας. Εκτός από αυτή την αρνητική εξέλιξη, δεν αποκλείεται, αν η πρόταση του Υπουργού Παιδείας εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, οι καθηγητές να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των μέτρων τους.
Για τους ίδιους λόγους αρχής, η ΟΕΛΜΕΚ απέρριψε και την πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη. Η λογική της απόρριψης στηρίζεται στο ότι δεν πρέπει ν’ ανοίξει το παράθυρο στα GCE, επειδή με αυτό τον τρόπο θα πληγεί ανεπανόρθωτα το δημόσιο σχολείο.
Η απόφαση
Στην απόφασή του, το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
1) Κρίνει ότι η πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί συμβιβαστική, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας. Η πρόταση παραβιάζει το άρθρο 28.2 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο ρητά αναφέρεται ότι «Κάθε πολίτης απολαμβάνει πλήρως των δικαιωμάτων του χωρίς καμία δυσμενή διάκριση ένεκα φυλής, κοινότητας, γλώσσας, φύλου και κοινωνικής τάξης». Η πρόταση του υπουργού προωθεί τη δυσμενή διάκριση και άνιση μεταχείριση σε βάρος των μαθητών που θα διεκδικούν θέση στα Δημόσια Πανεπιστήμια με βάση τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Η πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού καταστρατηγεί κατάφωρα την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων της 13ης Μαΐου 2008, με την οποία συμφώνησαν, τότε, όλα τα πολιτικά κόμματα, ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και η ΟΕΛΜΕΚ.
2) Η ΟΕΛΜΕΚ διατηρεί θέσεις αρχής επί του θέματος, ότι δηλαδή το θέμα της πρόσβασης στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου θα πρέπει να ρυθμιστεί με βάση έναν σύγχρονο ενιαίο τρόπο εισδοχής, ο οποίος θα είναι αξιοκρατικός, δίκαιος, ισότιμος και δεν θα περιέχει προνομιακές διαδικασίες πρόσβασης σε βάρος των αποφοίτων των δημόσιων σχολείων και θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και της εκπαίδευσης στο σύνολό της.
3) Η ΟΕΛΜΕΚ αποδέχεται την εισήγηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για άμεση έναρξη διαλόγου για ένα ενιαίο σύστημα πρόσβασης στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και δηλώνει την ετοιμότητά της να παρακαθίσει σε ένα συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο.
4) Η ΟΕΛΜΕΚ, νοουμένου ότι θα συμφωνηθούν τα πιο πάνω (2 και 3), δηλώνει έτοιμη και δεσμεύεται να προχωρήσει στην άμεση αναστολή των μέτρων που έχει αποφασίσει, εφόσον το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου αποδεχθούν τη διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο 5 της επιστολής του υπουργού και δεν θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες.
5) Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να διασφαλίσουν ότι δεν θα παραβιαστούν οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις που αφορούν στην πρόσβαση στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου.
6) Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει τη λύπη όλων των εκπαιδευτικών και μελών της για την όποια αναστάτωση έχει προκληθεί ή ενδέχεται να προκληθεί στους τελειόφοιτους μαθητές μας και δηλώνει ευθαρσώς ότι για την αναστάτωση αυτή δεν ευθύνονται οι Εκπαιδευτικοί και η Οργάνωσή τους, αλλά αυτοί που δημιούργησαν την αχρείαστη αυτή κρίση, παραμονές των Παγκύπριων Εξετάσεων.
Έτοιμοι και για κλιμάκωση μέτρων
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι κανονισμοί θα υποβληθούν αύριο στο Υπουργικό και οδηγούνται μεθαύριο ενώπιον της Βουλής για ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος, η πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Ελένη Σεμελίδου είπε ότι οι καθηγητές απευθύνουν έκκληση προς τον Υπ. Παιδείας -και ενόψει του γεγονότος ότι σε λίγες μέρες οι τελειόφοιτοι παρακάθονται στις Παγκύπριες- να αναβάλει την κατάθεση με τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή των κανονισμών που αφορούν αυτό το συγκεκριμένο σημείο και να αρχίσει άμεσα διάλογος.
«Εάν γίνει αυτό, εμείς θα προχωρήσουμε στην άρση των μέτρων, τα οποία είχαμε αποφασίσει στο προηγούμενο Κ.Δ.Σ.», είπε.
Ερωτηθείσα κατά πόσο στην περίπτωση που δεν γίνει δεχτή η έκκλησή τους θα κλιμακώσουν τα μέτρα, η κ. Σεμελίδου είπε: «Παραμένουν τα μέτρα τα οποία έχουμε ήδη εξαγγείλει. Ταυτόχρονα θα εξετάσουμε σε έκτακτη συνεδρία του Κ.Δ.Σ. και για κλιμάκωση των μέτρων».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ
Απογοήτευση υπ. Παιδείας
Με γραπτή δήλωσή του ο Υπ. Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόρριψη της πρότασής του από τη ΟΕΛΜΕΚ: Ο κ. Δημητρίου υποστηρίζει ότι «δυστυχώς, η ΟΕΛΜΕΚ παραμένει απρόθυμη να συζητήσει ή να καταθέσει οποιαδήποτε πρόταση καθ’ όλην τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν τους τελευταίους μήνες».
Συνεχίζοντας παρατηρεί: «Εξαιτίας της απόρριψης της νέας συμβιβαστικής πρότασης και της μη κατάθεσης οποιασδήποτε εποικοδομητικής αντιπρότασης, το Σχέδιο Κανονισμών για τις υπεράριθμες θέσεις θα συζητηθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως διαμορφώθηκε στη συζήτηση του Συμβουλίου Παιδείας. Έστω και την υστάτη απευθύνω έκκληση προς την ΟΕΛΜΕΚ να αναλογιστεί τις ευθύνες της έναντι του δημόσιου σχολείου και έναντι των χιλιάδων τελειόφοιτων μαθητών και των οικογενειών τους, τους οποίους πλήττει και θυματοποιεί με τη στάση που τηρεί και με την απόφασή της να απέχει από το μάθημα των Νέων Ελληνικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις».
ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ
Η ΟΕΛΜΕΚ απέρριψε και την πρόταση Νίκου Αναστασιάδη
Η Οργάνωση των Καθηγητών απέρριψε και τη μεσολαβητική πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη. Προηγουμένως, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με την οποία: «Να θεωρηθεί ως προσωρινή και μόνο ρύθμιση και με χρονική διάρκεια όχι μεγαλύτερη των 3 ετών, η προτεινόμενη ρύθμιση για εισδοχή περιορισμένου και υπεράριθμου αριθμού φοιτητών στα δημόσια Πανεπιστήμια με διεθνή ακαδημαϊκά προσόντα».
Σε δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «αποτελεί πεποίθησή μου ότι τις λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας θα πρέπει να τις αναζητούμε πάντοτε μέσω του ανοικτού και αδογμάτιστου διαλόγου και με διάθεση συναντίληψης και θετικών συμβιβασμών».
«Πιστεύω ακόμα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «ότι όλες οι πλευρές επιδιώκουν την αποκλιμάκωση της αχρείαστης συγκρουσιακής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί».
Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «σε αυτή την περίοδο θα πρέπει να εγκαινιαστεί ο διάλογος και να έχουμε καταλήξη σε οριστικές αποφάσεις και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις σε σχέση με το σύστημα εισδοχής στα δημόσια Πανεπιστήμια του τόπου».
Καταλήγοντας, πρότεινε ότι «στο μεσοδιάστημα και όσο διαρκεί η προαναφερόμενη ρύθμιση, θεωρούμε ως απαραίτητο προαπαιτούμενο από τον κάθε νεοεισερχόμενο φοιτητή την άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας».
Στις 5.30 η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ είχε συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος διαφοροποίησε την πρότασή του. Συγκεκριμένα περιόρισε τη χρονική περίοδο των 3 χρόνων (ως προσωρινή ρύθμιση) στον ένα χρόνο. Η πρόταση απορρίφθηκε, επειδή ανοίγει το παράθυρο για εισαγωγή φοιτητών με GCE στα δημόσια Πανεπιστήμια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου